Anna Café

Hírek

Európa legjobb piaca a Fővám téri Vásárcsarnok

Európa legjobb piacának választották az Anna Cafe szomszédságában található Fővám tér Vásárcsarnokot. A CNN Travel toplistájának élén szerepelteti a Fővám téri Vásárcsarnokot. Budapest egyik legkedveltebb piaca olyan világhírű vásárok mellett szerepel a listán, mint az isztambuli Nagy Bazár, illetve a barcelonai Mercat de San Josep de la Boqueira, a londoni Portobello Road és a párizsi Les Puces.

A 19. század végén a Szabadság híd pesti hídfőjére települt csarnok a maga korában a világ egyik legmodernebb vásárcsarnoka volt, a háromszintes épület világítási és hűtési rendszerinek megoldásai akkor egyedülálló csúcstechnológiának számítottak. A vasszerkezetű, katedrálisra emlékeztető építmény közepén egy csatorna futott, amelyen keresztül megállás nélkül érkezett a friss áru a piacra. A második világháborúban erősen megrongálódott, majd a háború után be is zárták, majd végül a 90-es évek közepén, teljes felújítást követően nyitották meg újra.

Az épület Pecz Samu építész, műegyetemi tanár tervei alapján készült el 1897-ben, a szomszédos Közgazdasági Egyetemmel együtt, a tetőt a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái fedik, 1999-ben pedig elnyerte az építészeti szakma nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját.

A CNN Travel szerint a piac standjain ma is a legfrissebb árucikkeket kínálják, az épület könnyen átlátható és bejárható. A kalandos kedvű utazók számára a figyelmes budapesti irodák idegenvezetett sétákat is ajánlanak.